Posted on

Renovera badrum – välj rätt färgsättning

Färgsättningen är en av de viktigaste delarna av planeringen när du ska renovera badrum. Det är färgerna du väljer som påverkar både känslan och stilen i rummet. Vissa färger gör att badrummet känns mer fräscht, harmoniskt och avkopplande, fel färgval kan göra att det känns mörkt, tråkigt och deprimerande. I den här artikeln får du några viktiga tips för hur du väljer rätt färger vid badrumsrenoveringen när du ska renovera badrum.

Tänk på rummets storlek
Ett badrums färgsättning påverkar hur rymligt det upplevs. Ljusa färger som till exempel vitt, grått och ljusblått hjälper till att göra så att rummet känns större. Mörka färger bidrar å sin sida till att göra så att rummet känns mindre. Om du har ett litet badrum bör du därför välja ljusa färger, om du vill att det ska kännas rymligare.

Matcha färgerna med badrumsinredningen
Om du vill att badrummet ska ha en enhetlig stil ska du matcha färgvalen med badrumsinredningen. Om inredningen är modern passar det troligtvis bra med färger som vitt, grått eller svart. Handlar det istället om en traditionell inredning kan du experimentera med andra färger som ljusblått, ljusgrönt eller gult. Tänk också på att små detaljer som duschdraperier och handdukar påverkar badrummets färgsättning i hög utsträckning.

Belysningen är också en viktig faktor
Om badrummet har stark belysning kan du välja mörkare färger. Om belysningen är svagare fungerar ljusa färger troligtvis bättre. Tänk också på vilken typ av belysning som finns i badrummet, om det är varmt eller kallt ljus. Det kan påverka hur färgerna upplevs.

Färgkombinationer
Du kan välja att använda olika färger i olika delar av rummet, eller välja en huvudfärg och använda olika nyanser av den färgen i rummet. En populär färgkombination är vitt och grått, som ger ett rent och modernt utseende. En annan färgkombination kan vara blått och grönt, som ger en lugnande och avkopplande atmosfär. Hur ska du tänka när du väljer färgkombinationer? Det beror på vilka faktorer du ser som viktiga.

En faktor att ha i åtanke är hur badrummet används. Om du till exempel använder badrummet för att ta avslappnande bad eller spa-behandlingar, kan det vara lämpligt att välja färger som ger en avkopplande känsla, såsom mjuka pastellfärger eller ljusblått. Om badrummet används för att göra dig redo på morgonen kan en färg som ger energi och livlighet vara bättre, såsom gult eller orange.

Testa först
Om du har svårt att bestämma dig för vilken eller vilka färger du ska använda, kan du måla några tester på väggarna för att se hur färgen ser ut i rummet vid olika tider på dagen. Testa gärna olika tekniker, som färgtoning eller strukturering, för att skapa en mer intressant och unik yta.

Slutligen, när du väljer färgsättning i badrummet, tänk på att det inte finns några fasta regler. Färgvalet är en personlig preferens, och det viktigaste är att du väljer färger som du trivs med. Om du är osäker på vilken färg du ska välja, kan du ta inspiration från badrumsrenoveringsbilder på nätet eller i magasin.