Posted on

Hemstäd och husdjur – hur funkar det?

Funderar du på att anlita en professionell städfirma för städning i ditt privata hem? Då är du inte ensam. Allt fler väljer idag att anlita städfirmor för att slippa ta hand om städningen själv och på så vis få mer tid över till annat. I de flesta fall krävs inte mer än att du hör av dig till en städfirma som du tycker verkar bra och gör din första bokning. Har du däremot husdjur kan du behöva fundera på lite mer än så.

Husdjur är något som finns i väldigt många svenska hem. Det är allt från fåglar till fiskar, katter, hundar och gnagare. Husdjur är väldigt trevliga och blir snabbt en del av familjen, men när du ska ha en okänd person i ditt hem behöver du vidta särskilda åtgärder för att personal och husdjur ska känna sig trygga båda två.

Hemstädning med hund och katt
Det är inte ovanligt att familjer med husdjur som hund och katt är i extra stort behov av städhjälp av städfirmor malmö. Dessa djur rör sig fritt i bostaden och har en tendens att släppa ifrån sig mycket hår och smuts. Har du en innekatt är smutsnivån kanske inte lika hög, men djur som vistas utomhus dagligen drar in en hel del jord, grus och bakterier utifrån.

Det som skiljer hunden och katten från många andra typer av husdjur är också hur de rör sig i hemmet. Om du vill boka hemstädning är det viktigt att du informerar städfirman om ditt djur. På så sätt kan städfirman se till att bemanna med personal som inte är rädd eller har pälsdjursallergi. De kan också säkerställa att personalen får tillräckligt med tid ute hos dig som kund för att hinna göra ett bra jobb och bli av med alla lösa strån och smuts.

Kundens ansvar att djuret är säkert
Även om det är städfirman som befinner sig på plats hemma hos dig är det ditt ansvar att se till att ditt djur är säkert och tryggt under hela städtillfället. Djur som lätt blir stressade av okända människor eller höga ljud (t.ex. från dammsugaren) behöver förvaras på ett sätt så de inte kan komma till skada eller rymma om de blir skrämda. Det kan t.ex. handla om att du har djuret i ett specifikt rum under själva städtillfället och att personalen sedan släpper ut djuret i samband med att städningen är klar.

Det kan också vara så att du ber någon närstående vara djurvakt under ditt städtillfälle. Observera att många städfirmor vädrar ur hemmet genom att öppna fönster eller balkong under städningen. Om du är orolig för att ditt djur ska rymma eller ta sig ut behöver du vara mycket tydlig med vad som gäller för öppna fönster och dörrar.